Всемирната лудост

Лудост е обхванала този свят. Преди време попаднах на една статия, в която ведро ни обясняваха как до стотина години ще можем да подменяме всяка част от тялото си (т.е. да живеем вечно), да общуваме с извънземни (откъде ли ще ги намерим), да обсъждаме времето с животните (те пък кога поумняха толкова), как компютрите ще могат да мислят и да се развиват самостоятелно, а болестите няма да съществуват. Що за утоия!

Най-малкото историята е показала, че болестите и страданието са неотменима част от живота на тази земя и не могат да бъдат премахнати. Просто не ни е по силите, а и не е здравословно. Ако не умираха хора, тази планета отдавна да се е пръснала по шевовете. Не казвам, че е много хубаво или приятно, но така стоят нещата в този свят. Преди години дядовците и бабите ни са ги мъчили холера и жълтеница. Днес ние се плашим от рак и СПИН. И сигурен сън, че утре, когато ние или нашите деца открием лекарство против СПИН, ще изникне нова още по-ужасна болест от която човечеството да измира.

Колкото до извънземние, всеки който поне малко от малко е поглеждал в най-важната книга съществуваща на тази планета, знае, че хората от SETI са силно заблудени. Търсят в грешната посока. Търсят си го и ще си го намерят. Може и да намерят „извънземните“ които толкова искат да срещнат и може и да им се радват. Ама няма хич да е за добро откритието им.

А днес попаднах на друго писание на „велики учени“. Оказва се, че „Коледа“ било търговска марка и че не била добра. Била твърде старомодна и разединяваща. Затова се налагала промяна. Коледа трябва да стане универсален празник за християни, мюсулмани, будисти, хиндуисти, кришнари и дрОгари и да има нова модерна визия.

Каква е тази мания да се модернизира всичко? Каква е тази мания да се изпразва всичко от съдърание? Поне мога да се успокоявам, че не е нещо ново под слънцето. Още К. С. Луис е писал за изгубената глава от историята на Херодот.

Вашият коментар